Super User

Editia a XXIII-a „Salonului International de Carte“, Chisinau - 2014

Editura Vicovia din Bacau a fost premiata pentru lucrarile lui Andrei Vartic si Eugen Statnic la Editia a XXIII-a a Salonul International de Carte de la Chisinau, care a avut loc în perioada 31 august-3 septembrie. La aceasta editie, dedicata marelui poet basarabean Dumitru Matcovschi(1939-2013), au participat edituri din Turcia, Germania, Polonia, Olanda, Republica Moldova si România. Editura bacauana Vicovia a participat cu 6 lucrari, din care doua scrise de Andrei Vartic, gasite în arhiva familiei: „Paravanul dintre actor si rol” si „Purificarea istoriei din oglinda scenei”. „Prima a fost premiata cu distinctia YBBY la Salonul de carte pentru Copii si Tineret din primavara acestui an si spre surprinderea editorului, la editia prezenta ambele carti au primit distinctii. Surpriza editiei din acest an a fost un alt autor care a publicat la editura Vicovia, premiat de altfel, Eugen Statnic, pentru lucrarea „Parintii razboaielor 1914-1918 si 1939-1942”“, a precizat editorul Viorel Cucu. Eugen Statnic este basarbean la origine, nascut la Pripiceni-Razesti din judetul Orhei. Acum traieste la Munchen în Germania iar zilele trecute a dorit sa-si revada tinuturile natale, dupa 72 de ani, când a plecat în refugiu în fata pericolului armatelor sovietice care înaintau spre inima Europei. Editura Vicovia a primit la Gala Premiilor, care a avut loc în ultima zi a evenimentului, si o distinctie pentru activitatea din ultimii ani: „Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru valorificarea si promovarea creatiei literare din Republica Moldova”. Salonul International de Carte din Chisinau a fost organizat de Ministerul Culturii, Biblioteca Nationala, Ministerul Educatiei ,Ministerul Tineretului si Sportului din Republica Moldova, Primaria municipiului Chisinau si Biblioteca „Gh. Asachi” din Iasi, S.C. B. Ex-libris „Paul Mihail”. Editia din acest an a atras zeci de edituri din sase tari si sute de noi titluri. Deschiderea salonului de carte a avut loc, ca si în alti ani, în zi de sarbatoare, de Ziua Limbii Române.

Mircea Merticariu

Editia a XXII-a „Salonului International de Carte“, Chisinau - 2013

Marele poet si istoric literar Nicolae Dabija isi va lansa peste o luna volumul „Manifest de Unire“, de „Ziua Limbii“, in cadrul Salonului International de Carte din Chisinau-Editia a XXll-a, programat sa aiba loc intre 31 august si 3 septembrie. Lucrarea a fost editata in Bacau, la editurile Vicovia si Babel, iar tehnoredactarea si grafica au fost realizate de Viorel Cucu (Editura Vicovia). „Manifest de Unire“ este, in mare parte, o colectie de articole publicate de Nicolae Dabija in „Literatura si Arta“-revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Cele peste 300 de pagini, in mare parte de esenta polemica, scot la iveala viata cultural –politica a Republicii Moldova, vazuta prin ochii unionistului Dabija. Primele pagini sunt dedicate regretatului poet Grigore Vieru, iubit de multi dar si contestat de altii, pe diverse considerente, mai ales politice. In oglinda sunt prezentate articole ale autorului dar si ale contestatarilor, printre care si ale cunoscutului ziarist de la publicatia „Moldova Suverana“, Mihai Contiu. In paginile cartii, cititorii vor putea gasi lumea vie de peste Prut, animata de multiculturalitate, de lupta pentru identitate nationala, pentru suprematia limbii si a legii. In articole dar si in pozele cu care sunt ilustrate se regasesc experientele si sensibilitatile poetului Nicolae Dabija. Alaturi de el, in cuvinte dar si in chip, stau prietenii, artisti, scriitori si oameni de stiinta, pe care Dumnezeu i-a dat sa-i intalneasca si sa-i fie apoape: Doina si Ion Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Andrei Vartic, Dumitru Matcovschi, Vasile Soimaru…Dar lista este mult mai lunga! De ce „Manifest de Unire“? Titlul cartii este dat la pagina 302, intr-un articol manifest unionist, la 200 de ani de la razboiul din 1812, cand teritoriul din stanga Prutului a fost anexat pentru prima oara Rusiei (tratatul ruso-turc semnat de Kutuzov si vizirul Ahmet Pasa). Cartea de incheie simetric, cu figura „celui mai iubit roman“-Grigore Vieru. Editorul Viorel Cucu afirma ca lucrarea se ga gasi in librarii atat in Romania cat si in Republica Moldova. Cartea este esenta a operei jurnalistice a lui Nicolae Dabija si o oglinda a valoroasei vieti culturale de peste Prut. Wikipedia: Nicolae Dabija (n. 15 iulie 1948, comuna Codreni, raionul Cimislia, Republica Moldova), este un scriitor, istoric literar si om politic din Republica Moldova, Membru de Onoare al Academiei Române (din 2003), membru-corespondent al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova (2012). Din 2005 este si presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldova (FDRM) organizatie neguvernamentala de cultura si drept, la care au aderat peste 150 de organizatii culturale, uniuni de creatiee, asociatii neguvernamentale.

Mircea Merticariu

Editia a XXI-a „Salonului International de Carte“, Chisinau - 2012

Una dintre cele mai apreciate edituri prezente zilele acestea la Chisinau, la standul Asociatiei Culturale „Pro Basarabia si Bucovina“, cu ocazia celei de-a 21-a editii a „Salonului International de Carte“, a fost editura bacauana Vicovia, care a primit sapte premii din partea Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Comisiei Nationale din Republica Moldova pentru UNESCO si a Bibliotecii Nationale: - Prutul are doua maluri (Români uitati), de Nicolae Dabija. Ospetele nemuririi, de Andrei Vartic, Cirese pentru Maresal, de Ion Iachim si Paradigme ale tragediei Basarabiei, de Gh. Buzatu. Editia din acest an a Salonului International de Carte din Chisinau (31 august-4 septembrie) a fost consacrata artistilor Doina si Ion Aldea-Teodorovici si aniversarii a 180-a a Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova. La aceasta editie a Salonului au participat peste 300 de edituri din 18 tari ale lumii si au fost expuse peste 7000 de carti, dintre care 700 au ajuns pe masa juriului. Au fost selectate 300 titluri de carte, nominalizate la diverse categorii de premii. Editura Vicovia a luat premiul „Clio“, pentru cartea istoricului Gheorghe Buzatu, „Paradigme ale tragediei Basarabiei“. Separat, Vicovia a primit premiul „Idealul romanesc“, premiul „Panteon basarabean“, premiul „Decebal, pentru contributii dacologice“, la lucrarea regretatului Andrei Vartic-„Ospetele nemuririi“, premiul „Romanul anului“, pentru cartea lui Ion Iachim, „Cirese pentru maresal“, premiul „Decebal“ din partea Ministerului Culturii din Republica Moldova, in cadrul Salonului International de Carte. Acelasi minister l-a premiat pe Nicolae Dabija, scriitor si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din RM, cu premiul „Panteon“ pentru lucrarea „Prutul are doua maluri“, aparuta la aceeasi editura bacauana.


Mircea Merticariu

Despre noi

Noiembrie 11, 2013

VICOVIA este specializată în domeniul creaţiei editoriale, tipăririi cărţilor, broşurilor şi periodicelor. Misiunea sa este de a favoriza difuzarea culturii şi ideilor prin cele 10 colecţii de carte, împărtăşind astfel cu cititorii săi, dragostea pentru cultura scrisă şi valorile autentice. Capabilă să intuiască şi să anticipeze schimbările, fără a renunţa la respectul valorilor care stau la baza rolului editorului în societatea civilă, ea vă oferă cărţi cu un con­ţinut în strânsă legătură cu problematica acestui tulbure început de secol.

Companie
S.C. VICOVIA S.R.L.
Cod fiscal ( CUI )
RO 14054493
Nr. de ordine
registrul comertului
J04/451/2001
Activitate principala
SERVICII 
Edituri
Domeniu CAEN
2211 - EDITAREA CARTILOR
Reprezentant
Viorel Cucu - Administrator
Adresa
600073, Calea Marasesti, 110/D/14, BACAU
Telefon
+40 234 575929
Fax
+40 234 575929
Mobil
+40 742 927031
Email
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Legaturi externe

Categorii

Cele mai vandute